Over mij

foto (2)Ik ben Edith Dings, geboren in Hoensbroek (1961) en woonachtig in Maastricht. Sinds 1999 ben ik werkzaam als creatief en later ook als transpersoonlijk therapeut in eigen praktijk en in de GGZ. Hulpverlenen is een passie maar ….er is er nog een en dat is zingen. Van jongsaf aan klink en jabber ik mijn eigen lied.  Ik heb vele jaren in diverse koren en ensembles gezongen waaronder het Kamerkoor Zuidwolde en Femmes Vocales in Maastricht. Zingen is als een barometer voor mij. Gaat het mij goed dan borrelt mijn muzikaliteit, ben ik gestrest dan is het weg. Het heeft zijn tijd nodig gehad om deze vrije improvisatie vorm te vinden en bestaansrecht te geven. 

In 2003 heb ik mijn werkeloze gitaar weer ter hand gepakt en ben deze opnieuw gaan verkennen. Mijn eerste improvisatie ‘First Fantasy’ werd geboren. In 2006 kwamen mijn eerste nummers bij elkaar op een cd ‘Muzikaal Intermezzo’ fragmenten hiervan zijn hier te beluisteren.  Ik heb bij diverse muziekdocenten zang en gitaar scholing genoten. Ik neem sinds vele jaren deel aan diverse muzikale weken die mij enorm veel plezier geven en inspireren.  Zo zijn er sinds lang de jaarlijks terugkerende weken op ‘Buitenkunst’ met een grote variëteit aan muziekprogramma’s. Evenals zang en scholingsweken door Marius Engelbrecht, Stimmenthüllung door Regina Berger, TaKeTiNa door Reinhard Flatischler, Mantrazingen door Jan Kortie die mij allen tot inspiratie dienen. Sinds 2016 ben ik deelnemer van ‘Improzo’ te Amsterdam/Utrecht. We komen maandelijks een dag bij elkaar om samen in de zang te improviseren en van elkaar te leren.

Het is vaak dat ik na een solo optreden, vooral wanneer het de vrije vorm van een klankperformance was, dat ik de vraag krijg van luisteraars of ik geen workshops geef en of ik aanwijzingen kan geven om tot dit bevrijdende klinken te komen. Dit gecombineerd met dat ik er zelf ook zoveel vreugde aan beleef brengt mij ertoe dit te willen delen met anderen. Het geeft zoveel plezier om samen op muzikale ontdekkingsreis te gaan. En zo heb ik het geven van workshops stembevrijding en Circle Soundings opgepakt. Omdat ik ten diepste ervaar hoe dit klinken met mijn ziel verbonden is en hoe ik de ander wil uit nodigen vanuit deze zelfde laag te klinken is Soulsoundings mijn verzamelnaam geworden waaronder de verschillende solo en groepsactiviteiten plaatsvinden. Soulsoundings is in volle ontwikkeling en hoopt dat ook altijd te blijven.

Ik ben op 1-1-2014 gestart met het geven van Introductieworkshops Stembevrijding en Circle Songs.

De basis voor het werken met groepen ligt in mijn vele jaren werkervaring binnen de GGZ en eigen praktijk als therapeut in de ervaringsgerichte therapieën. Meer info op website www.edithdings.nl

Vanuit deze bedding creëer ik een ‘speelplaats’ voor eenieder die zich hiertoe aangetrokken voelt en zijn stem ruimte wil geven. Zonder belemmerd te worden door theorie, notenschrift of vastliggende teksten. Muzikale ervaring is voor het volgen van deze workshops niet nodig én tegelijkertijd zijn mensen met muzikale achtergrond van harte welkom. Vrij klinken en improviseren is vaak, óók voor muzikaal geschoolde mensen, een totaal nieuwe, verrassende en bevrijdende ingang.